En trädgårdsmästares tankar...

Har ni mött en ledsen trädgårdsmästare någon gång? Säkert finns det dagar som är mindre roliga då rosorna drabbats av mjöldagg, lössen suger i sig späda bladknoppar, sniglarna äter upp salladen och haglet gjort hål i funkiabladen. Men trädgårdsmästaren ger inte upp ändå. Väder och vind till trots, de motar skadedjuren till andra sidan, gräver upp dåliga växter och ersätter med nya, krattar ihop lövhögarna för femte gången efter att vinden blåst ut dem på gräsmattan igen.
 
Oftast är det glada och harmoniska människor som håller på med trädgård. Sådana som ler avslappnat och kommenterar ett missöde med att ”det växer ut nytt igen”. De delar med sig av goda råd på sociala media, ger bort frösådda plantor eftersom de har svårt att kasta dem och hjälper grannen vattna bärbuskarna på semestern. 

Vad är det som gör oss trädgårdsmästare så tålmodiga och lyckliga? För det första har vi vetskapen om att ingenting växer fortare bara för att vi stressar. Eller för att vi tvingar på dem mer gödning eller hotar med komposten. För det andra är det vetenskapligt bevisat att gröna miljöer främjar vårt välbefinnande. Det sänker stresshormonet och blodtrycket, ger hjärnan en chans till återhämtning långt bort från den moderna och digitala världen som vi lever i idag med ständig uppkoppling och massivt informationsflöde. Trädgården är en trygg miljö med många naturliga inslag som vi kan relatera till sedan miljoner år. Löv som rasslar, fåglar som kvittrar, vatten som porlar, fjärilar som suger nektar. Dessutom har forskare nyligen kommit fram till att trädgårdsarbete är en av de bästa träningsformerna!

Kanske beror lyckan på att vi som håller på med trädgård ofta upplever det lilla som något stort. När en efterlängtad irisblomma slår ut för första gången och man ser den fantastiska insidan eller när man tar första tuggan av en egenodlad solvarm tomat. Eller glädjen över ett stilla sommarregn efter en lång tids torka eller att gå barfota över en mjuk gräsmatta. Hur som helst är trädgården en bra plats för själen och behöver du koppla av en stund från vardagen är du välkommen att sitta ner i den harmoniska trädgården på Björktorp för att njuta, andas och fyllas på med ny energi. 
 
Helena Åhlund, Björktorps Trädgård