Våren är kommen!

Känner ni? Det ligger något i luften. Det är något som är på gång att hända. Våren och ljuset är tillbaka. Eller som Birger Franzen beskriver våren:

Se våren kommer för livets skull –
sjung hopp, min vän!
Av blad och grönt har hon famnen
full och blomster sen.

Och marken värms av hennes fot -
sjung hopp, min vän!
Varenda en ler hon vänt emot -
varenda en.

Se drivan smälter och tjälen går -
sjung hopp, min vän!
Jag är så glad för att det är vår-
ja vår igen!

Varenda människa blir som förbytt -
sjung hopp, min vän!
Och börjar hoppas och tro på nytt
på kärleken.

Ja våren är verkligen hoppets, drömmarnas och förändringens tid. Valborgsmässoafton är till för att fira våren och ljusets ankomst igen till oss. Härligt är det att kvällarna blir längre och längre. Att morgnarna trots sin kyla och dagg i gräset har en sol som står högt på himlen.
Och snart är det sommar med sommarlov och semester för de allra flesta. En möjlighet till andrum som de flesta av oss såväl behöver. En chans att ge våra kroppar och själar solljus, värme och vila.

Idag är det 51 dagar kvar till sommarsolståndet, till midsommar. 51 dagar av gnistrande ljus! Av en ljusnande tid – tills det vänder igen. 51 dagar på andra sidan midsommar så hamnar vi i mitten av augusti och sommarlovet och semestrarna är snart till ända. Dagarna blir kortare och kvällarna längre igen.  Vad underbart det är med våra årstidsväxlingar!

Vi människor, vi som alltid har en tendens att längta framåt. Att leva i framtiden! Vi talar om – till sommaren, till semestern, till nästa år, till nästa vår och så vidare… Alltför sällan stannar vi upp och upplever nuet och dess njutningar. Njuter av barnen som skrattandes hoppar i studsmattan. Njuter av ett telefonsamtal från en gammal kär vän långt borta. Njuter av morgonpromenaden med hunden. Njuter av att ha grannar att samtala med om väder och vind vid postlådan. Njuter av barnens lätta snarkningar på natten. Njuter av att ha en varm hand i min. Njuter av koltrastens skönsjungande lov på morgnar och kvällar. Njuter av att se gårdens vårdträd slå ut sina löv för ännu ett sommarhalvår även om det betyder åtskilligt krattande av löv i höst. Njuter av att se hararnas skutt över gröna marker. Njuter av ett perfekt kokt ägg till frukost på en solindränkt altan. Njuter av att ha nära och kära just nära. Njuter att vi faktiskt lever och har varandra – här och nu! Framtiden vet vi ingenting om.

Så lev för stunden. Lev i nuet. Spara de härliga minnen från vardagen i hjärtat bland andra guldstunderna. Nuet är allt vi har! Så ikväll tänder vi en eld. En eld - för våren och för livet som kommer igen. Låt oss vara glada! Låt oss hylla våren och utbringa ett fyrfaldigt leve för våren – hurra hurra hurra hurra!